Južnokorejski izobraževalni sistem je že od otroštva

Južnokorejski izobraževalni sistem je že od otroštva v človeku razvil pomembne lastnosti: prizadevnost, vztrajnost in izjemno naporno delo. Je tam težko študirati? Seveda. Zanimivo? Seveda!



1. Kult izobraževanja s "plenicami"


Naš domači izrek, da je učenje lahkotno, je ljudem Južne Koreje zelo jasno. V državi vlada pravi kult izobraževanja: človek v sistem vstopi že v zgodnjem otroštvu in konča študij bližje 30 let (pod pogojem, da ni zdravnik in ne nadaljuje študija na univerzitetnem doktorskem programu).

V vrtcu obiskujejo od 3 do 6 let stari otroci. Tam se otroci učijo brati in pisati v korejščini in angleščini ter se učijo osnov matematike in naravoslovja. Glavna pozornost pa je namenjena izdelavi življenjskih situacij - na primer organizirajo "trgovino" z resničnimi izdelki, ki bi jih otroci morali "kupiti" sami.

2. Znanje je neprecenljivo, a pridobiti ga ...

Vse izobraževanje (vključno s predšolskim) v Južni Koreji je plačano. Mesec v vrtcu stane približno 100 dolarjev, v šoli - približno 130 dolarjev, stroški študija na univerzi, tako kot v drugih državah, pa so odvisni od izbrane posebnosti in prestiža zavoda.

Korejski šolski sistem se pogosto imenuje 6–3–3: v osnovni šoli se učijo 6 let, nato v srednji in srednji šoli 3 leta. Obvezno izobraževanje v Koreji je osnovna in srednja šola.

V povprečju študentje študirajo 12-13 ur. Po koncu pouka je na voljo Hagwon - nekaj takega kot naša podaljška. Tam učenci izpolnijo domače naloge in obiskujejo dodatne pouke.

3. Prestiž je na prvem mestu!


V primerjavi s šolskim delom se univerzitetno življenje zdi nezapleteno. Toda tuji študentje se po lastnem sprejemu težko znajdejo na korejskih univerzah. Lahko samo ugibamo, kaj imajo otroci iz drugih držav v korejskih šolah.

Evropejci se tudi težko naučijo, ker korejski izobraževalni sistem pogosto ponuja velike količine informacij, ki se jih morate preprosto naučiti. Tujci pogosto pišejo teste slabše, vendar bolj aktivno delajo na seminarjih, kjer se je treba hitro prilagoditi situaciji.

Pri prijavi na delovno mesto po diplomi je eden odločilnih dejavnikov prestiž univerze, ki je diplomo izdala. Mnogi diplomanti se pritožujejo, da pogosto niso pozorni na njihovo dejansko raven znanja.

No, ne najlažji pogoji za učenje, vendar če pogledamo osupljivo gospodarsko rast v Južni Koreji, pregovor "Živite in se učite" dobi dobeseden pomen.




https://notabug.org/marthasimons2/jekki/wiki/Integral+Calculator
http://git.akafweb.com/marthasimons/ewqw/wiki/Integral+calculator+with+steps


https://orcid.org/0000-0002-2816-925X
https://orcid.org/0000-0002-2816-925X/print

Martha Simons

A 27-year-old freelance journalist based in London, specialising in the media industry.