Visokošolsko izobraževanje

Visokošolsko izobraževanje na Poljskem ima svoje značilnosti, tako kot v drugih državah sveta. Predstavljamo 25 zanimivih dejstev o študiju na poljskih univerzah, ki lahko prijetno spremenijo razumevanje ljudi o visokem šolstvu.



Študijsko leto na univerzah na Poljskem se začne oktobra, kar je dober razlog za podaljšanje poletnih počitnic.
Za vstop na poljsko univerzo morate le potrditi svoje znanje tujega jezika, v katerem se bo usposabljanje izvajalo, in predložiti seznam potrebnih dokumentov. Edine izjeme so ustvarjalne fakultete, kjer se zaposlovanje izvaja ob upoštevanju oddanega dela prijavljenih kandidatov.
V primerjavi z drugimi državami Evropske unije je plačilo za izobraževanje na Poljskem optimalno. Stroški usposabljanja se začnejo od tisoč evrov na leto.
Dodatna prednost dostopne šolnine je, da so življenjski stroški in prehrana precej nižji kot v drugih evropskih državah. To je posledica dejstva, da Poljska ni vključena v euroobmočje in uporablja svojo nacionalno valuto - poljski zlot.
Kandidati se lahko dvakrat letno prijavijo na univerze na Poljskem, saj se vhodna kampanja za sprejem kandidatov izvaja tako za jesensko-zimski semester (usposabljanje se začne oktobra) kot tudi za pomladno-poletni termin (usposabljanje se začne marca).
Izobraževanje na poljskem inženirstvu traja le tri leta in pol (7 semestrov).
Na večini poljskih univerz potekajo redni študiji štiri dni v tednu, preostali čas je namenjen samoizobraževanju.
Medicina, psihologija, pravo - področja, ki niso razdeljena na dodiplomske in podiplomske programe. Izobraževanje v njih traja pet let, po diplomi pa diplomant pridobi magisterij.
Medicinska izobrazba na Poljskem je znana ne le v državah Evropske unije, ampak je priljubljena tudi med študenti iz ZDA, Avstralije, Savdske Arabije, Katarja in drugih. Vse to je posledica visokih standardov usposabljanja z dokaj nizkimi stroški in diplome, priznane v večini držav sveta.
Izobraževalni sistem na Poljskem se izvaja prek bolonjskega procesa.
Predmeti in urniki predavanj na univerzah na Poljskem se spremenijo na začetku vsakega semestra.
Pri vstopu na katero koli univerzo na Poljskem ni starostnih omejitev. Nihče ne bo presenetil sošolcev, starejših od 35 let.



Martha Simons

A 27-year-old freelance journalist based in London, specialising in the media industry.