15 radovednih dejstev o šolah v različnih državah

Kakovost poučevanja v sodobnih ruskih šolah je predmet nenehne razprave, neke vrste "jabolko neskladja". Toda študij v tujini velja za visoko oceno, standard, ki si ga vsi prizadevajo. Je to smiselno? Pri spremljanju PISA (mednarodnega programa za ocenjevanje izobraževalnih dosežkov študentov) je Rusija res daleč od vrhov. Na vrhu intelektualnega Olympusa so Japonska, Estonija, Finska, Kitajska, Singapur.
Kaj je razlog za prevlado teh držav v izobraževalni sferi? S posebno organizacijo izobraževalnih dejavnosti, unikatno zgrajenim izobraževalnim sistemom? Zbrali smo 15 zanimivih dejstev o tuji šolski izobrazbi, ki osvetljujejo resničnost, zasenčeno s špekulacijami.



https://tr-static.eodev.com/files/dae/9fcaeba1a0ee0ee30beded68b4553f7a.pdf
https://hi-static.z-dn.net/files/d3e/ec436149b73e8e3bb4ebcd6d366e8a56.pdf
https://fr-static.z-dn.net/files/d44/69a48619af3b64235e36e614b03e693f.pdf


1. S sakuro cveti znanje
Prav to pravijo Japonci, katerih šolsko leto se začne aprila. V Rusiji z nastopom pomladi študentje občutijo določeno sprostitev in se blaženo veselijo poletnih počitnic. Japonski šolarji se šele lotijo ​​trdega intelektualnega dela.

Skupno šolsko leto v japonski šoli vključuje tri semestre: april - julij, september - december, januar - konec marca. Počivanja torej ni toliko in vse gre v samorazvoj.

2. Svoboda, enakost in bratstvo
To ni samo slogan francoske revolucije, ampak tudi neizrečena listina šol na Finskem. Vsak učenec je oseba, a hkrati - delček velike šolske bratovščine, kjer imajo vsi enake pravice. Brez privilegijev in "favoritov" za učitelje. Enakost in enotnost temeljita na uspehu finskega izobraževanja.

Finski učitelji lahko sami sestavijo učne načrte. Pogosto se hkrati poučuje več predmetov: na primer literatura se kombinira z naravoslovno zgodovino. Celostni pristop spodbuja razvoj analitičnega razmišljanja pri otrocih.

3. Metoda biča in ... biča
Kitajskim študentom na Kitajskem ni treba čakati na medenjake in se hvaliti: preprosto ni časa za zabavo ponosa. Študij v kitajski šoli je neskončno delo, delo in ponovno delo. Z milijon in pol prebivalstva za visoko šolstvo (in vstopnico za boljše življenje kitajskih študentov) se v šoli začne resnični boj. Neuspeh na zaključnem izpitu je skoraj izdaja družinske časti, za pripisovanje kitajskim šolarjem pa je naložena kazenska odgovornost.

4. Praktičnost je znak mojstrstva.


Obvladovanje singapurskih šol, seveda. Izobraževanje v njih ni osredotočeno toliko na beg fantazije, globino misli, temveč na praktično korist pridobljenega znanja. Že v srednji šoli (od 12 let) začne študij, na primer računovodstvo. Vse to je zelo dobičkonosno, kar kažejo rezultati zaposlitve singapurskih diplomantov.

5. gorje od pamet
Doživljajo estonske šolarje, ki se po rezultatih psiholoških raziskav v srednji šoli počutijo nesrečno. Razlog je velika delovna obremenitev.

Najboljše estonske šole imajo veliko konkurenco, tudi ko vstopijo v prvi razred. Takšno moralno breme ni najboljša izbira za otroka.

6. Trden ne draga darila ...
od šolarjev in staršev do učiteljev v Južni Koreji. Simbolične predstavitve so dovoljene za majhne vsote denarja. Doslej je bil uspešen boj proti korupciji v izobraževalnih ustanovah in nedvomno spodbuja koncept poštenosti pri učencih.

7. Relikvija preteklosti ali preživelih lepih tradicij?
Odnos do globoko klasičnih katoliških šol na Irskem je drugačen. V sodobni državi St. Patrick obstaja veliko standardnih mešanih šol, pa tudi verskih, z ločeno izobrazbo (za dečke in deklice).

8. »Religija je začetek vsega«
V to so prepričane vse šole na Poljskem. Poljaki imajo močne katoliške tradicije, zato je verski pouk pomemben del izobraževalnega sistema. Verske študije izvajajo duhovniki, domače naloge so povezane z zgodovino cerkve, pomnjenje molitv. Poljski študentje lahko zavrnejo pouk vere, vendar le v pisni izjavi.

9. Vsakdo izbere zase ...


potrebni predmeti v srednji šoli. Takšna relativno liberalna načela izobraževanja izvaja Kanada. Fantje v srednji šoli (torej po osnovni) se samostojno odločajo, katere predmete bodo študirali.

Poleg tega se poleg šolanja veliko otrok udeležuje hokejskih odsekov - znanih kovaških kanadskega športa.

10. Gospe in gospodje rastejo ...
v britanskih internatih, kjer natančno spremljajo izobraževanje študentov. Lekcije etikete, retorike in umetnosti so značilne za angleški izobraževalni sistem. Omeniti velja, da britanski študentje niso poslušni. To so tako navdušeni tomboji s subtilno aristokratsko dušo.

11. "Samo maturantska zabava ni bila dovolj!"
Sarkastično razmišljajo v italijanskih šolah, kjer maturantske zabave sploh niso zadovoljne. Organizirajo srečanja z učitelji, prijazna »druženja« z razredi v restavracijah, vendar brez okrašenih dvoran in veličastnih slovesnosti. Ali se šolarji tako učijo varčevanja? Da odgovorim


Martha Simons

A 27-year-old freelance journalist based in London, specialising in the media industry.