Здравствени ефекти кафе

Здравствени ефекти кафе и даље изазивају жестоке расправе у научној заједници. Раније се употреба овог напитка сматрала штетним за организам. Али недавна истраживања доказују да кафа има благотворан утицај на здравље захваљујући великом броју корисних материја у саставу, попут кафестола, никотинске киселине, антиоксиданата итд. Стога ће вам разумна употреба овог напитка одговарати само за будућност, под условом да не патите од алергија или болести кардиоваскуларног система.



Занимљиве чињенице о кафи
1. Финци су лидери у потрошњи кафе. У просеку, једна особа у овој земљи конзумира 12 кг зрна кафе годишње. Овај напитак је генерално популаран међу нордијским земљама: Норвешка, Исланд, Данска и Шведска такође су у првих десет земаља са највишом стопом конзумирања кафе по особи.



https://epattachments.blob.core.windows.net/production/34163/Attachment/3/indian-educational-miracle-html.pdf?sv=2018-03-28&sr=b&sig=iVpw1hjyyX1Oq7qC3VrQH8h7aEiIe%2FM9UkWA86qH6jo%3D&st=2020-02-21T12%3A44%3A19Z&se=2020-02-26T12%3A49%3A19Z&sp=r&rscd=attachment
https://epattachments.blob.core.windows.net/production/34163/Attachment/4/informatization-for-or-against-the-teacher-html.pdf?sv=2018-03-28&sr=b&sig=8xR4u7sCsqftluLh3mAv5DwG6w0XUwycL396uEjRm9Y%3D&st=2020-02-21T12%3A44%3A19Z&se=2020-02-26T12%3A49%3A19Z&sp=r&rscd=attachment
https://epattachments.blob.core.windows.net/production/34163/Attachment/5/mathematical-competition-is-only-open-to-those-who-html.pdf?sv=2018-03-28&sr=b&sig=Yn6SVK6aXAimMHG448S1ZQo7Lqqz%2BdxbzPob31%2FR2q8%3D&st=2020-02-21T12%3A44%3A19Z&se=2020-02-26T12%3A49%3A19Z&sp=r&rscd=attachment
https://epattachments.blob.core.windows.net/production/34163/Attachment/6/i-wanted-to-be-a-teacher-and-i-became-them-html.pdf?sv=2018-03-28&sr=b&sig=86VLeWH8%2FPDGdUvNHwVu9Q4ywkW67GeTAYQh6WH1Rxs%3D&st=2020-02-21T12%3A44%3A19Z&se=2020-02-26T12%3A49%3A19Z&sp=r&rscd=attachment



2. Постоје две главне врсте зрна кафе - арабица и робуста. Зрна се разликују по укусу, изгледу и количини кофеина. Арабица и Робуста добијају се од различитих врста биљака које припадају истој породици. Робуста се сматра непретенциознијом сортом, али његова зрна имају мање живописну арому и горак укус. Арабица, с друге стране, расте и даје плод само под одређеним условима, али је цењена снажније, јер се њена зрна одликују високим садржајем есенцијалних уља које пружа невероватну арому и укус.



3. Постоје и екцелсиа и либерица, али ове две сорте се користе много ређе од арабице и робуста, и по правилу се могу наћи само у мешавини са другим зрнима кафе.



4. Према легенди, етиопски пастир по имену Калдим постао је откривач кафе. Приметио је да су козе из његовог стада у неком тренутку постале превише љупке и ведре. Пастир је пратио животиње и приметио да једу густину дивље кафе. Калдим је о томе рекао ректору најближег манастира. Од тада, монаси су почели да кувају декоције од плодова и лишћа биљке, а затим је пиће постало популарно међу становницима најближих насеља.



5. Најскупље врсте кафе на свету су „Мине Лувак“ и „Блацк Туск“. „Мине Лувак“ се припрема на врло егзотичан начин: житарице морају проћи кроз цео пробавни тракт животиње зване мусанг. Верује се да ове животиње једу само најбоље воће кафе.

"Црни тик" је направљен од оних зрна која су слојеви ископали. Верује се да киселина унутар стомака ових великих животиња одузима кафу уобичајене горчине, чинећи укус меканим, али задржавајући ведрину и арому.



6. Дрво кафе може живети до 70 година и нарасти до 9 метара.



7. Признати лидер у производњи кафе је Бразил. Производи 40% све кафе на свету.



8. Плодови кафе изгледају попут трешње, а укуса као брескве и лубенице. Зрно кафе су зрнца ових бобица.



9. Америцано кафу су створили амерички војници током Другог светског рата. Европски еспрессо дјеловао је прејако за војску, па су га одлучили разриједити кипућом водом.



10. Шкољка бобица, која се током прераде одваја од зрна кафе, назива се каскара. Од њега такође припремите напитке који подсећају на воћне напитке или компоте.



Занимљиве су чињенице о кафи и њеном утицају на здравље људи
1. Кафа помаже код мамурлука. Пиће блокира стварање ацетата, који изазива главобоље. Али пиће не треба да злоупотребљавате - мала шоља ће вам бити довољна.




https://www.pmwiki.org/pmwiki/uploads/Skins/stu.pdf
https://www.pmwiki.org/pmwiki/uploads/Skins/mg.pdf




2. Слаби учинак кофеина додавањем млека или врхња у кафу. То је због масти садржане у тим производима.



3. Кафа може појачати дејство одређених лекова, попут аспирина и парацетамола. Због тога морате пиће пажљиво комбиновати са узимањем лекова.



4. Становници Јапана верују да редовне купке за кафу помлађују кожу.



5. Верује се да је смртоносна доза кафе за здраву особу 100 шољица дневно.




Martha Simons

A 27-year-old freelance journalist based in London, specialising in the media industry.