Vrste šol

Srednješolsko izobraževanje v državi zagotavljajo tri vrste šol: zasebna, katoliška in javna.

Zasebni se imenujejo tudi mednarodni, saj poučujejo v angleščini. Pogosto poučujejo britanske ali druge (na primer Montessori) programe. Menijo, da je po diplomi na mednarodni šoli visoko verjetno, da bo lahko vpisal vodilne univerze v Evropi ali Združenih državah Amerike. Taka izobrazba stane od 1.000 do 6.000 evrov mesečno, otroka lahko pustite na “podaljševanju” do sedmih zvečer.


https://www.clevercomponents.com/tracker/file_download.php?file_id=407&type=bug

V katoliških šolah, kot verjetno ugibate, veliko časa namenimo preučevanju krščanskih verskih naukov. Za razliko od drugih šol katoliški otroci ne le poučujejo, temveč jih vzgajajo v duhu krotkosti in delavnosti. Del teh šol sponzorira Rimokatoliška cerkev. Starši delno plačajo, vendar ne vedno. Tu niso vsi sprejeti, vsaka šola ima svojo duhovno komisijo, ki opravi intervjuje in se seznani z družino kandidatnega dijaka. Otroci rusko govorečih priseljencev se tu ne učijo.

Večina srednjih šol je javnih šol. So brezplačni, običajno starši porabijo samo za učbenike (od 70 do 350 evrov na leto). Kljub "zastonj" je odnos do študentov tu čim bolj topel, na Pirenejih ni navada, da bi se otroci zgražali in od njih preveč zahtevali. In čeprav obstaja en sam izobraževalni program, so šole precej samostojne. V Španiji ni „enega priporočenega učbenika“ za vsak osrednji predmet. Pedagoški svet zavoda ima pravico, da določi, kako in po katerih metodah izvaja pouk. Nekatere šole dajo domače naloge, nekatere pa ne. Nekje v učilnici učenci sedijo v skupinah in izvajajo skupne projekte. In glasbeni učitelji se sami odločijo, kateri inštrument postaviti v učilnico - klavir, kitaro ali trombon.

Toda kljub vsem tem razlikam je še vedno nekaj točk, ki so značilne za večino javnih šol. O njih in bodo razpravljali spodaj.



Urnik, počitnice, hrana

Šolsko leto traja od sredine septembra do sredine junija, čeprav se v juniju in septembru pouk konča uro prej in novega gradiva ne dajo. Na voljo poletni, božični in velikonočni prazniki. Poleg tega je v Španiji veliko počitnic, ko so vse ustanove zaprte za en ali dva dni. Študijsko leto ni razdeljeno na četrtine, temveč trimesečje, ocene pa se ne postavljajo na pettočkovni lestvici, temveč na desettočkovno lestvico.

Razredi trajajo od 9:00 do 16:30, v učilnici je 20-25 ljudi. Med velikim odmorom se lahko sprehodite po dvorišču, obiščete knjižnico ali igrate aktivne igre. Z mlajšimi razredi sodelujejo animatorji.

Prvi obrok je popoldanska malica. V šolah jih ne hranijo, staršem pa dajejo priporočila, kakšno hrano naj otrokom dajo z njimi. Za to obstaja celo poseben "koledar popoldanskih prigrizkov." Vsaj enkrat na teden naj bi fantje in dekleta dobili sir, drugič - potrebno je kuhano meso ali jamon, mlečni izdelki, ribe in še veliko več.

Na kosilo se učenci odpravijo v jedilnico, kjer pojedo prvo, drugo, solato in sladico. Od mesnih jedi se najpogosteje hranijo telečja in purana, veliko je sveže zelenjave in sadja (najpogosteje lokalnega). Na meniju so morski sadeži, jogurt in sveže stisnjeni sokovi. V Španiji kakovost hrane spremljajo čim bolj natančno.

Martha Simons

A 27-year-old freelance journalist based in London, specialising in the media industry.